Bewegen met de chakra’s

Bewegen is, als het goed gaat, een basisactiviteit, een automatisme: we bewegen zonder nadenken. We stappen, grijpen,… we voeren een beweging uit met een bepaald doel: we willen ergens anders naartoe, we willen een voorwerp verplaatsen.

Maar wat als je nu je lichaam zonder praktisch doel zou laten bewegen, maar dat je het laat bewegen, enkel en alleen om het bewegen. En merken wat er dan gebeurt: welke flow komt er op gang in je lijf? wat is er te voelen? wat komt er naar boven?

Wat zijn chakra’s?

In je lichaam zijn er zeven belangrijke energiecentra of chakra’s aanwezig. Chakra is een woord uit het Sanskriet (een oude Indo-europese taal) en betekent letterlijk ‘wiel’. Je kunt een chakra zien als een soort draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of meer letterlijk, een ‘draaiend wiel van energie’. Deze energiedraaikolk bevindt zich zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je lichaam.
In ons lichaam zijn er honderden van deze energiecentra aanwezig, maar de bekendste zijn deze zeven:

  • De eerste chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. Kleur: rood
  • De tweede chakra wordt ook wel de sacraal chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, ter hoogte van het heiligbeen. Kleur: oranje
  • De derde chakra, wordt ook zonnevlecht chakra (Solaris Plexus) genoemd. Kleur: geel
  • De vierde chakra is de hart chakra. Kleur: groen.
  • De vijfde chakra of keelchakra bevindt zich in het gebied van het strottenhoofd. Kleur: blauw
  • De zesde chakra wordt ook het voorhoofdchakra of het derde oog genoemd. Het bevindt zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen. Kleur: indigo
  • De zevende chakra, of kruinchakra bevindt boven op je hoofd. Kleur: violet

Om ons leven harmonieus te houden en niet ziek, depressief, angstig of verdrietig,… te worden is het goed er voor te zorgen dat de chakra’s niet geblokkeerd raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Er bestaan allerlei manieren om de chakra’s terug in evenwicht te brengen. Tijdens deze dansavond gaan we bewegen op het ritme van elke chakra. Ons lichaam geeft zelf aan welke beweging gemaakt wilt worden. Geen voorgeschreven of perfect-uit-te-voeren oefeningen, gewoon de flow van je eigen lichaam voelen en volgen.

We dansen in een veilige omgeving zonder te vergelijken met een ander zodat we volledig in onszelf kunnen duiken.


Je kunt elke maand deelnemen aan deze avond.  De precieze data staan in de kalender. 
Breng een dekentje en een (kleine) sjaal mee. Een flesje water kan handig zijn
Inschrijven kan via innerpower.ann @ gmail.com.  Prijs: 15 €.